Brombærlagkage

Denne her kage er noget ganske særligt. Ikke nok med, at den er lavet på enorme mængder brombær, og uden tvivl indtager kongetronen i mit brombærtema med hensyn til ambitionsniveau: Jeg har leget med alt fra smagsindtryk, konsistens til udseende. Kagen er også speciel, fordi den er lavet til en fyr, der gerne ville kræse lidt ekstra om sine gamle gymnasiekammerater – og efter deres begejstring at dømme, så er kagen helt igennem fantastisk!

 

Lagkagen består af svampede mandelbunde, et lag nougatmousse med hasselnødde-knas og brombærsylt, som er gemt i den skønneste kraftige brombærmousse. Kagen er pyntet med franske makroner (bare fordi det er fedt at pynte en kage med kage), mørk chokolade og endnu flere brombær. Jeg tror faktisk ikke, at det kan blive meget bedre!

 

Hvis du har mod på selv at kaste dig ud i at lave min brombærlagkage, så kan du læse opskrift og fremgangsmetode nedenfor. Jeg ved godt det er en lang omgang, men den er det hele værd 🙂

Brombærlagkage

12 personer

 

Mandelbunde

  • 130 g mandelmel (smuttede og blendede mandler)
  • 130 g mel
  • 130 g sukker
  • ½ tsk bagepulver
  • 100 g blødt smør
  • 4 æg

 

Nougatmousse

  • 50 g sukker
  • 50 g hasselnødder
  • 200 g nougat
  • 4 dl fløde

 

Brombærsylt

 

Brombærmousse

 

Ribsgelé

  • 2 blade husblas
  • 2 dl ribsgelé
  • 2 spsk sukker

 

Desuden

  • 12 røde franske makroner
  • 12 store brombær
  • 12 chokoladeflager (smeltet chokolade, der har størknet i fryseren)

 

Mandelbunde: Tænd ovnen på 175 grader. Ælt mandelmel, mel, sukker, bagepulver og smør godt sammen. Pisk æggene i et ad gangen til dejen er ensartet og luftig. Spænd bagepapir ud på bunden af to springforme på 24 cm og 20 cm. Smør formene med lidt smør. Fordel dejen i formene og bag bundene i 10-12 minutter til de er blevet faste, men stadig er forholdsvis lyse. Lad bundene køle helt af.

 

Nougatmousse: Smelt sukkeret på en pande. Kom hasselnødderne ned i det smeltede sukker, og vend dem rundt i et minuts tid. Lad nødderne køle helt af på et stykke bagepapir. Blend karamelnødderne groft, så de knaser lidt at tygge på. Smelt nougaten over vandbad. Pisk fløden til let skum. Kom ¼ af flødeskummet ned til den smeltede nougat og rør hurtigt blandingen godt rundt med en dejskaber. Hæld nougaten ned i skålen med det kolde flødeskum, og vend det forsigtigt rundt til moussen er ensartet. Vend til sidst hasselnøddeknasen i moussen.

 

Opbygning, step 1: Læg den store lagkagebund på et sukkerdrysset lagkagefad, som kagen skal stå på. Sæt kanten af den lille springform (20 cm) på midten af den store lagkagebund. Læg er stykke plastik (fx fra en plastiklomme) rundt langs formens kant. Kom nougatmoussen ned i formen, og sæt fadet i fryseren, mens du forbereder brombærsylten.

 

Brombærsylt: Læg husblassen i koldt vand i 15 minutter. Smelt brombærmarmelade og citronsaft over vandbad. Vrid husblassen og rør den ud i sylten. Brug sylten, mens den stadig er varm.

 

Opbygning, step 2: Læg den lille mandelbund ned oven på nougatmoussen, der stadig har den lille springform og plastik om sig. Hæld brombærsylten over den lille mandelbund og sæt kagen tilbage i fryseren i en god halv time, mens du laver brombærmoussen.

 

Brombærmousse: Læg husblassen i koldt vand i 30 minutter. Smelt brombærmarmelade og citronsaft over vandbad. Vrid husblassen og rør den ud i marmeladen. Pisk fløden til let skum. Kom ¼ af fløden op i den varme brombærmarmelade, og rør hurtigt rundt. Kom brombærmarmeladen ned i skålen med den kolde flødeskum, og vend moussen forsigtigt rundt med en dejskaber.

 

Opbygning, step 3: Fjern springform og plastik fra kagen. Kom nu den store springform rundt om hele kagen. Læg er stykke plastik rundt langs formens kant. Hæld brombærmoussen ud over hele kagen, så den dækker både nougatmousse og brombærsylt. Glat kagens overflade med en paletkniv. Dæk kagen til med husholdningsfilm, og sæt den på køl til næste dag.

 

Ribsgelé: Kom husblassen i koldt vand i 15 minutter. Smelt ribsgelé og sukker i en gryde. Lad det småkoge i 2 minutter. Kom den flydende ribsgelé i en skål, vrid husblassen og rør den ud i ribsgeléen. Lad ribsgeléen køle helt af til stuetemperatur. Hæld forsigtigt den stuetempererede gelé over kagen, og sæt den i fryseren til geléen er størknet helt.

 

Opbygning, step 4: Fjern springform og plastik fra kagen. Smør kanten op med en paletkniv, så den bliver helt glat. Pynt kagen med chokoladeflager og brombær på toppen, og kom franske makroner på siden af kagen. Velbekomme!

 

4 tanker om "Brombærlagkage"

  1. Kære Anders
    Tusinde tak skal du have! Jeg er simpelthen så glad for, at kagen har levet op til jeres forventninger. Det passer mit kagehjerte yderst vel, at I både blev imponeret af smag og udseende – sådan skal det altid være 🙂
    Bedste hilsner Anine

  2. Kære Anine.
    Som du nok kunne forstå i telefonen i går, så nåede begejstringen for dit mesterværk uanede højder. Alene synet af kagen fik alle gourmanterne til at spærre øjnene op. Hver en bid af kagen var en kælen for vores smagsløg. Kort sagt den var lige i skabet og mere til. Tak fordi du tog udfordringen op.
    Anders

Der er lukket for kommentarer.