Chokolader med dulce de leche og praline

Chokolader med praline og dulce de leche1

Et af højdepunkterne i min weekend må være de her velsmagende og helt fantastisk blanke fyldte chokolader med dulce de leche og praline. Jeg er simpelthen så tilfreds med dem – der er knæk i chokoladen, cremet karamel i midten og lidt tekstur i pralinen. Helt perfekte efter min mening.

 

Dulce de leche har jeg lavet flere gange før, og det smager bare herligt. Tænk, at der kan komme sådan en fin cremet karamel ud af at koge en dåse i et par timer. Det er jo vidunderligt. Hvis du ikke lige orker al kogetiden, så er jeg sikker på, at du også kan købe lækker karamel på glas.

 

Det er første – men bestemt ikke sidste –  gang jeg laver praline, og nøj det smager godt. Praline kan vel bedst beskrives, som en luksusudgave af Nutella, der rent faktisk smager af ristede nødder. Mums!

Chokolader med praline og dulce de leche4

Chokolader med praline og dulce de leche2

Ingredienser

Ca. 35 stk.

 

Dulce de leche

 • 1 ds kondenseret mælk
 • Lidt havsalt

 

Praline

 • 100 g mandler
 • 100 g sukker
 • ½ dl vand
 • 60 g mælkechokolade
 • Lidt havsalt

 

Chokolade

 • 400 g chokolade, 70 pct.

 

Dulce de leche: Fjern etiketten fra dåsen med kondenseret mælk, og lad den simre i rigeligt vand i 2,5-3 timer. Lad dåsen køle helt af (fx på køkkenbordet til dagen efter). Hæld karamellen i en skål, tilsæt lidt salt, og rør det godt sammen.

 

Praline: Rist mandlerne i ovnen i ca. 5 minutter ved 175 grader. Kog sukker og vand op til vandet fordamper, og sukkeret bliver til en lysebrun sirup. Det tager et par minutter. Kom de ristede mandler op i siruppen, og hæld det hele over på et stykke bagepapir. Lad mandlerne køle helt af.

 

Blend mandlerne til en hel fin masse i en foodprocessor. Smelt chokoladen, og lad det køre med til en blød creme. Smag til med en smule havsalt. Sæt pralinen til side.

 

Tempereret chokolade: Hak chokoladen fint. Kom 1/4 af chokoladen i en skål, og varm den resterende del op over vandbad. Når chokoladen er 52 grader, tages den af vandbadet og 3/4 hældes op i skålen med hakket chokolade. Rør med en dejskraber til chokoladen er smeltet. Tilsæt eventuelt mere af den varme chokolade, hvis chokoladen ikke er smeltet helt. Den tempererede chokolade skal gerne have en temperatur på 32 grader.

 

Step 1: Fyld chokoladeformen med chokolade. Tøm så formen igen ned i skålen. Glat overfladen med en paletkniv. Vend formen på hovedet over på en plade beklædt med bagepapir, og stil den i køleskab til chokoladen har sat sig.

 

Step 2: Fyld chokoladeskallerne halvt op med dulce de leche. Kom derefter praline i, så der er få millimeter op til kanten. Hæld et lag af den tempererede chokolade over chokoladerne, og glat af med en paletkniv. Sæt chokoladerne tilbage på køl i en times tid.

 

Vend chokoladerne ud ved at give formen et (eller flere) bank i bordet.

 

15 tanker om "Chokolader med dulce de leche og praline"

 1. Ser vildt lækre ud – har kastet mig ud i pralinen!
  Men den ville slet ikke rigtig samle sig til en blød creme, da jeg kom den smeltede chokolade over? Kan det være fordi chokoladen ikke var smeltet nok? Kan simpelthen ikke finde ud af hvorfor ..

 2. Wauw, hvor er de flotte! Har kigget lidt rundt på dine forskellige chokolader, og du har godt nok styr på det med tempereringen! Jeg synes – uanset hvor mange steder, jeg læser og forsøger mig med teknikker (også i stil med din) – så driller det bare at få den overfalde blank (selv med termometer er det rigtig svært at styre processen). Gode tips modtages gerne;-)

  Jeg ville også høre dig om formene. Du skriver, at dine er fra Kunst og Køkkentøj. Jeg vil høre, om der er en/flere af formene, der fungerer bedre end dine andre mht. størrelse. Jeg kan se, at du også har den med spiral, men den virker lidt stor i det?

  Virkede formene perfekt fra dag 1, eller skulle de tages i brug, før chokoladen slap fint? Nogen steder skriver de om at man kan pudse hullerne med vat, inden formen tages i brug, da chokoladen ellers ikke vil slippe, men det kan jo være svært at få vattet ned i riller mm.

  Mange gode hilsner – og tak for super fin inspiration!

  Susanne

 3. Nok et lidt underligt spørgsmål. Jeg har lavet chokolader hver jul og sidste år lykkedes tempereringen. Men jeg får altid chokolade ud over det hele når formen skal tømmes for overskydende chokolade. Hvilken skål bruger du ? Eller har du et tip til ikke at få chokolade ud over det hele 🙂

 4. Wauw nogle opskrifter – hvor ser det lækkert ud.
  Hvilken slags chokolade bruger du til de forskellige fyldte chokolader? Både mærke og %

  • Hej Signe

   Tusind tak!

   Det er meget forskelligt, hvilken chokolade jeg bruger.

   Jeg har eksperimenteret en del gennem tiden – både med billigere og dyrere chokolade, og med mange forskellige kakaoprocenter. Til mørke chokolader som her, bruger jeg normalt en chokolade på 70 pct. Og lige her tror jeg, at chokoladen er fra Marabou Premium, som kan købes i de fleste supermarkeder. Lige når det kommer til mørke chokolader, så synes jeg faktisk, at der er nogle udemærkede varianter i almindelige supermarkeder. Det halter straks mere, når det kommer til ordentlig mælkechokolade, hvid chokolade og karamelliseret hvid chokolade.

   Det er min erfaring, at det ikke er mærket på chokolade (eller om chokoladen har været billig eller dyr), som giver et smukt resultat. Det handler om ordentlig temperering!

   Mange hilsner
   Anine

 5. Pingback: Chokoladekage med saltkaramel | Anine.dk – Kagekærlighed i massevis

 6. Nøj hvor er de blevet flotte, og lækkert lækkert fyld 😀 Tror jeg vil prøve at drysse saltflager over karamellen inden pralinen kommes på – er vild med små bomber af salt 🙂 Er formen fra Blomsterberg?

  • Tusind tak Michelle! Rigtig god idé med saltet. Det kan kun blive lækkert. Formen er fra Kunst og Køkkentøj, men der bruger du selvfølgelig bare lige den, du godt kan lide. Rigtig god fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *