Islagkage med lakridskaramel og røde bær

Islagkage med lakrids og røde bær1

Selvom min sommerferie er overstået, så vil jeg gøre, hvad jeg kan for at holde fast i den dejlige følelse af sommer, og hvad der dertil hører. Derfor har jeg også glædet mig rigtig meget til at dele denne her kage med jer. Det er en islagkage med lakridskaramel og røde bær. – Hvis ikke is og højsommerbær siger sommer, så ved jeg snart ikke, hvad der gør.

 

Opskriften og billederne har jeg faktisk gemt lidt på, fordi kagen egentlig er lavet som endnu et gæsteblogindlæg til Lakrids by Johan Bülows opskriftsamling. Jeg ved ikke om I kan huske det, men tidligere på sommeren viste jeg nogle ispinde med lakridskaramel frem, og det er den samme is, som går igen her. Mums siger jeg bare…

Islagkage med lakrids og røde bær2

Inde i kagen gemmer der sig en ring af salt lakridssirup, som jeg virkelig synes smager godt. Nu har jeg jo brugt Bülows sirup, men andre kan naturligvis også bruges. Det vigtigste er bare, at den er tyktflydende, så den bliver inde i kagen.

Islagkage med lakrids og røde bær3

Ingredienser

Ca. 10 stykker

 

Hasselnøddebund

  • 100 g hasselnødder
  • 2 store æggehvider
  • 100 g sukker
  • 3 tsk rålakridspulver, fx fra Bülow
  • Lidt neutral olie

 

Ribs- og hindbæris

  • 250 g friske eller optøede hindbær
  • 250 g friske eller optøede ribs
  • 1 dl mælk
  • 1 dl fløde
  • 50 g sukker

 

Lakridskaramelis

  • 1 dåse kondenseret mælk
  • 3 dl fløde
  • 1 tsk havsalt
  • 4 tsk rålakridspulver, fx fra Bülow
  • 4 dl mælk

 

Desuden

  • 3-4 spsk salt lakridssirup, fx fra Bülow
  • Frysetørret hindbær til pynt
  • Rålakridspulver til pynt
  • Lidt friske bær til pynt

 

Hasselnøddebund: Blend hasselnødderne til groft mel. Pisk æggehviderne stive med sukkeret. Vend hasselnøddemel og lakridspulver i marengen. Spænd et stykke bagepapir ud langs bunden på en 20 cm springform. Smør formen med en lille smule neutral olie, og fordel dejen i formen. Bag bunden i 18-20 min ved 175 grader. Lad bunden køle helt af.

 

Ribs- og hindbæris: Blend ribs og hindbær, og sigt kernerne fra. Kom bærpuréen tilbage i blenderen sammen med mælk, fløde og sukker. Blend godt igennem. Kør cremen til blød is på en ismaskine.

 

Opbygning, step 1: Fjern formen fra hasselnøddebunden, og kom den over på et kagefad. Sæt kanten af springformen omkring bunden igen, og for den med et stykke plastik fra fx en plastiklomme. Kom ribs- og hindbærisen ned i formen. Rør eventuelt forsigtigt rundt i formen med en gaffel for at fjerne eventuelle luftbobler. Glat overfladen til, og sæt kagen i fryseren til ribs- og hindbærisen er blevet frossen.

 

Lakridskaramelis: Kog dåsen med kondenseret mælk i 3 timer for at få dulce de leche (vildt cremet karamel). Kom karamellen ud af dåsen, og varm den op i en gryde med fløde, havsalt og lakridspulver indtil karamellen er opløst, og cremen er ensartet. Hæld cremen over i en skål, og rør mælken ud deri. Lad cremen køle af til stuetemperatur, og kør den til blød is på ismaskinen.

 

Opbygning, step 2: Kom en ring af lakridssirup oven på ribs- og hindbærisen. Hæld nu lakridskaramelisen op i formen, og rør igen forsigtigt rundt med en gaffel for at fjerne eventuelle luftbobler. Glat overfladen til med en paletkniv, og kom islagkagen i fryseren til næste dag.

 

Opbygning, step 3: Pynt kagen med frysetørret hindbær, lakridspulver og bær, og fjern derefter kagering og plastik. På den måde bliver kagen holdt kold, så længe som muligt. Server kagen med det samme.

 

4 tanker om "Islagkage med lakridskaramel og røde bær"

    • Nøj, hvor lækkert! Det er jeg glad for at høre. Den skal I glæde jer til. Husk at hjemmelavet is smelter hurtigere end købeis, så ikke noget med at lade den stå ude før servering 😉
      Rigtig godt nytår Anne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *