Lagkage med bær og vaniljecreme

Lagkage med bærmousse og vaniljecreme3

 

To skønne mennesker i mit liv har fødselsdag den 8. januar. Det er min dejlige mormor, der faktisk lige er fyldt 80 år, og så er det min kærestes søster, som jeg holder utrolig meget af.

 

For at fejre min mormor tog min mor, bror og jeg til Klitmøller, hvor hun bor, så vi kunne være sammen med hende på dagen. Hun har en dejlig tradition for at invitere venner, familie og naboer til kaffe og kager – kager, som min mor og jeg i år diskede op med i stor stil.

 

Stjernerne på kagebordet var to lagkager med lyse mandelbunde, vaniljecreme og bærmousse. Kagerne pyntede jeg med lyse marcipanbånd, en masse mørke bær og flager af hvid chokolade. Lagkagerne vakte (lige som alle de andre kager) rigtig stor begejstring hele vejen rundt!

 

Det var en virkelig hyggelig fødselsdag, og min mormor virkede ufattelig glad for både kagebordet og det dejlige selskab omkring hende. Smadder lækker weekend.

 

I sidste weekend lavede jeg så en lignende lagkage til min kærestes skønne søster. Denne her gang pyntede jeg dog kagen med små moussebomber, blåbær og hvide chokoladeknapper med glimmer. Ret fint synes jeg selv.

 

Hun blev smadder glad for kagen, som vi fortærede på en eftermiddag… lidt svinsk, fordi vi kun var 5! – Og fordi hun havde bagt nogle virkelig gode lyse boller, som jeg også spiste uforskammet mange af med koldt smør. Det er dog svært at have dårlig samvittighed over noget, som smager så godt :)

 

Lagkage med bærmousse og vaniljecreme1

Lagkage med bærmousse og vaniljecreme2

Ingredienser

8-10 personer

 

Mandelbunde

  • 65 g mandelmel
  • 80 g mel
  • 80 g sukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 50 g blødt smør
  • 3 æg

 

Vaniljecreme

  • 1 vaniljestang
  • 100 g sukker
  • 2 æg
  • 3 dl sødmælk
  • 1 spsk majsstivelse
  • 1 dl fløde

 

Bærmousse

  • 5 blade husblas
  • 300 g blåbær- eller brombærmarmelade
  • 1 citron
  • 4 dl fløde

 

Marcipanbånd

  • 150 g marcipan
  • 75 g flormelis
  • 20 g glukosesirup

 

Desuden

  • Ca. 400 g bær
  • Hvid chokolade til pynt

 

Mandelbunde: Tænd ovnen på 175 grader. Ælt mandelmel, mel, sukker, bagepulver og smør godt sammen. Pisk æggene i et ad gangen til dejen er ensartet og luftig. Kom dejen i en form med bagepapir på ca. 20 cm i diameter. Bag bunden i ca. 15 minutter, og lad den køle helt af.

 

Vaniljecreme: Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland med lidt sukker. Pisk vanilje, sukker og æg sammen i en gryde. Tilsæt mælk og majsstivelse, og pisk det grundigt sammen med æggemassen. Kom den tomme vaniljestang op i gryden.

 

Bring cremen i kog under piskning. Lad cremen tykne før du tager den af varmen. Hæld cremen i en skål, og dæk overfladen med husholdningsfilm. Sæt cremen på køl til den er helt kold. Pisk den kolde vaniljecreme luftig igen og bland med flødeskum.

 

Bærmousse: Læg husblassen i koldt vand i 30 minutter. Bring marmelade og citronsaft i kog. Tag gryden af varmen, vrid husblassen og rør den ud i den varme bærkompot. Hæld bærkompotten gennem en sigte over i en skål, og lad den afkøle til ca. 35 grader.

 

Pisk fløden til let skum. Rør ¼ af flødeskummet godt sammen med bærkompotten. Hæld nu kompotten ned i skålen med det kolde flødeskum, mens du vender moussen rundt med en dejskaber.

 

Opbygning, step 1: Skær lagkagebunden i to. Den ene skal være ca. 20 cm i diameter. Den anden skal være ca. 15 cm i diameter. Læg den store lagkagebund på et kagefad.

 

Sæt kanten af en ca. 15 cm kagering oven på bunden. Kom vaniljecremen ned i formen, og læg den lille lagkagebund oven på. fjern kageringen igen.

 

Sæt en kagering omkring den store bund på ca. 20 cm. Læg er stykke plastik (fx fra en plastiklomme) rundt langs formens kant. Fyld bærmoussen i formen, så moussen dækker vaniljecremen. Dæk kagen til med husholdningsfilm, og sæt den på køl til dagen efter.

 

Marcipanbånd: Ælt alle ingredienserne godt sammen. Rul båndet ud, så det kan nå hele vejen rundt om kagen – brug flormelis undervejs, så båndet ikke hænger fast i bordpladen.

 

Opbygning, step 2: Fjern springform og plastik fra kagen. Rul marcipanbåndet omkring kagen. Pynt med bær og hvid chokolade.

 

Tip: Kom overskydende mousse i små halvkugleforme, og sæt dem i fryseren, mens kagen alligevel sætter sig. Brug dem, som en del af pynten.

 

 

6 tanker om "Lagkage med bær og vaniljecreme"

  1. Ser rigtig lækker og fin ud. Når du kommer vanille cremen i formen og efterfølgende tager kageringen væk, flyder cremen så ikke ud før du hælder moussen i?

    • Nej, det skal den helst ikke gøre. Når jeg laver cremen, så er den faktisk ret fast. Først koger jeg cremen, som skal blive tyk inden den tages af varmen. Derefter skal den køle helt af inden den piskes op og blandes med flødeskum. Det giver en lækker fed og cremet konsistens.
      Mange hilsner
      Anine

  2. Tillykke med både den ene og den anden, men mest din mormor. Skønt stadig at have sin mormor – pas godt på hende <3
    Kagerne ser skønne ud og vil blive lagret i hukommelsen som "må prøves" :)

    • Hvor er du sød, Nanna! Tak :)
      Du kan tro jeg også er glad for at have min mormor – håber det varer ved i mange år endnu!!
      Mange hilsner
      Anine

    • Mange tak skal du have Mari!
      Jeg har desværre ikke et billede, hvor kagen er skåret op. Lagde nemlig kameraet fra mig, som gæsterne ankom :)
      Inden i minder kagerne dog lidt om denne her lagkage, selvom bærmoussen i de her to kager er kraftigere lilla – http://www.anine.dk/hindbaerlagkage/
      Mange hilsner
      Anine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>