Lagkage med chokolade og havtorn

 Lagkage med chokolade og havtorn1

Endelig fandt jeg tid til at bage en kage med nogle af de havtorn, som jeg plukkede for et par uger siden. Resultatet er blevet fantastisk: En lagkage med hasselnøddebund, et lag havtornecreme med vanilje og et lag mælkechokoladecreme. Kagen er pyntet med marcipan, kakaopulver, karamelliserede hasselnødder og havtorn.

Lagkage med chokolade og havtorn5

Jeg er helt vild med kombinationen af den søde chokoladecreme, friske havtornecreme og de grove, knasende hasselnødder. Det er de kageglade folk jeg har spist kagen sammen med også!

Lagkage med chokolade og havtorn4

Nu har jeg jo selv været ude og plukke havtornene, men hvis du har svært ved at få fat på havtornene, så kan du sagtens erstatte dem med fx passionsfrugt.

Lagkage med chokolade og havtorn2Ingredienser

8 små stykker

 

Bund

 • 80 g hasselnødder
 • 2 æggehvider
 • 100 g sukker

 

Havtornecreme

 • 2 blade husblas
 • 100 g havtorn
 • 3 spsk vand
 • 1 vaniljestang, kornene
 • 40 g flormelis
 • 100 g mascarpone
 • 60 g cremefraiche, 18 pct.

 

Mælkechokoladecreme

 • 1 blade husblas
 • 150 g mascarpone
 • 120 g cremefraiche, 18 pct.
 • Lidt salt
 • 150 g mælkechokolade

 

Desuden

 • Marcipanbånd (ca. 200 g marcipan, 1 spsk glukosesirup og 40 g flormelis)
 • Kakaopulver
 • Grofthakkede, karamelliserede hasselnødder
 • Lidt havtorn

 

Bund: Blend hasselnødderne til groft mel. Pisk æggehvider og sukker til en tyk marengs. Vend hasselnøddemelet i marengen. Spænd et stykke bagepapir ud langs bunden på en ca. 15 cm springform. Smør formen med en lille smule neutral olie, og fordel dejen i formen. Bag bunden i ca. 15 min ved 175 grader. Lad bunden køle helt af.

 

Havtornecreme: Læg husblassen i en skål med koldt vand. Kom havtornene i en lille gryde med vand, og lad det koge op. Blend havtornene og sigt saften over i en skål.

 

Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland med flormelissen. Kom vaniljesukker, mascarpone og cremefraiche i en skål, og pisk cremen luftig. Tilsæt havtornesaften. Smelt husblassen over vandbad, og kom den ned i cremen under piskning.

 

Opbygning, step 1: Læg hasselnøddebunden på et kagefad drysset med lidt sukker. Sæt springformens kant rundt om bunden, og kom en strimmel plastik langs formens kant. Fordel havtornecremen på bunden. Sæt kagen på køl til cremen har sat sig. Det tager 1,5-2 timer.

 

Chokoladecreme: Læg husblassen i en skål med koldt vand. Kom mascarpone, cremefraiche og salt i en skål, og pisk cremen luftig. Smelt chokoladen over vandbad, og kom den ned i cremen, mens du rør med en dejskraber. Smelt nu husblassen over vandbad, og kom den ned i cremen under omrøring.

 

Opbygning, step 2: Fordel chokoladecremen oven på havtornecremen. Sørg for at trykke cremen godt ned i formen, så du undgår luftbobler. Sæt kagen tilbage på køl i en times tid.

 

Opbygning, step 3: Sigt kakaopulver over kagens top inden du fjerner kageformen og plastikken. Rul marcipanbåndet ud og sigt også kakaopulver over det. Kom forsigtigt båndet rundt om kagen. Sigt eventuelt lidt mere kakaopulver over kagen de steder, du har rørt for at sætte båndet fast. Pynt med grofthakkede, karamelliserede hasselnødder og havtorn.

 

10 tanker om "Lagkage med chokolade og havtorn"

 1. Hej Anine.
  Jeg har tænkt mig at kaste mig ud i denne til min søns fødselsdag, men vi bliver 12 voksne og 2 børn. Tænker du det er nok at gange din opskrift med 2 og så bruge en større springform til bundene? Hvad vil du anbefale?

  • Jeg prøvede mig lidt frem og gangede bare opskriften med 2 . og bagte den i en Ø26 springform.
   Jeg vil anbefale at man nøjes med 3 blade husblas i havtornmoussen og at man nøjes med at gange chokolademoussen med 1,5 – hvis man ganger med 2, så skal der et ekstra blad husblas i.
   Den smagte forrygende godt og gæsterne var meget begejstrede!

 2. Hej Anine
  Jeg er meget spændt på at afprøve denne opskrift – det ser vildt lækkert ud! 🙂
  Kan lagkagen mon laves dagen i forvejen og overnatte i køleskabet? Eller kan man lave dele af den på forhånd (bunden og/eller cremerne), som så kan stå i køleskab natten over?
  Mvh. Ditte

  • Hej Ditte
   Den smager virkelig også dejligt!
   Kagen har rigtig godt af at blive lavet dagen i forvejen, og overnatte på køl. Jeg lægger altid selv bund og cremer sammen dagen i forvejen.
   Selv plejer jeg dog at vente med at dekorere kagen til selve dagen. Men alt pynt kan også forberedes dagen før – marcipanbåndet kan æltes og nødderne karamelliseres.
   Mange hilsner
   Anine

 3. Hej Annie!
  Det er en super lækker blog!
  Jeg skal lave dåbskager til min kærestes nieces barnedåb, og vil gerne give gæster og forældrene en “wow-oplevelse”. Jeg skal lave fire forskellige kager, og har derfor mange muligheder. Jeg har smagt havtorn til madretter, men aldrig i kager. Hvordan tror du denne opskrift ville gå med en chokoladebunde?
  Jeg er ikke selv til chokoladekage, men jeg har en ide om at havtorn vil gå godt med chokoladebunde.

  På forhånd tak 🙂

  Vh. Anisette.

  • Hej Anisette
   Tak skal du have! Jeg gør bestemt også hvad jeg kan, for at dele nogle lækre sager her på bloggen.Jeg tror sagtens, at du kan lave denne her med en chokoladebund. Hvis du har brug for inspiration, så har jeg en opskrift på en rigtig lækker chokoladebund her: http://www.anine.dk/chokolade-og-atter-chokolade/. Alternativt kan du selvfølgelig også bare blande noget chokolade i den hasselnøddebund, som allerede bliver brugt i opskriften – hasselnødderne giver nelig lidt at tygge på, og det er egentlig ret lækkert, nu hvor kagen ellers er sammensat af to cremer. Hedder i øvrigt Anine, og ikke Annie 🙂
   Rigtig god bagelyst,
   Anine

 4. Hej Anine!

  Hvor meget saft bliver der cirka af de 100 gram havtorn? Synes ikke, jeg kan finde et sted, hvor jeg kan købe havtorn nemlig, så tænkte at erstatte dem med passionsfrugtsaft i stedet. 🙂

  Venlig hilsen
  Eva

  • Hej Eva
   Ja, havtornene kan være svære at få fat i med mindre man selv er ude at plukke dem. Jeg mener, at de 100 gram havtorn gav ca. 60 gram saft.
   Rigtig god bagelyst,
   Anine

 5. Tusind tak for en lækker opskrift. Jeg er erklæret havtorn-fan og plukker hvert år flere kilo, så det er skønt at finde nye måder at bruge det på. Jeg lavede lagkagen til min fødselsdag med stor succes.
  Jeg var ikke stødt på din blog tidligere, men fandt den da jeg googlede “havtorn lagkage”. Nu hvor jeg har kigget lidt rundt, er jeg meget glad for at have fundet bloggen, og er inspireret til snart at gå igang med at lave fyldte chokolader igen.

  – Louise 🙂

  • Hvor er det dejligt at høre – er smadder glad for, at kagen blev god, og din begejstring for min blog i det hele taget 🙂 Jeg er også selv blevet enormt glad for havtorn, og det er bestemt ikke sidste gang jeg laver opskrifter med dem! Klø endelig på med de fyldte chokolader, det elsker jeg selv. Del endelig forslag til fyld/kombinationen, hvis du har lyst.
   – Anine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *