Macarons med æble og karamel

Macarons med karamel og æble2

Sikke en dejlig weekend med spændende bageprojekter jeg har haft. Jeg har plukket bær og æbler, kogt saft og haft gang i både gærdej og små fine kager. Jeg vil ikke løfte sløret for alle herlighederne på en gang, så for en start må I nøjes med de små fine kager. Her er tale om macarons lavet på hasselnøddemel med fyld af vaniljeprikket æblemos og karamelcreme. Mmm!

 

Æblerne har jeg selv plukket fra nogle træer i nærheden af hvor jeg bor, og de smager rigtig dejligt. Jeg er desværre ikke den store æble-connoisseur, så jeg aner ikke, hvilken sort her er tale om, men de har en god syre, og smager totalt godt sammen med den søde karamel.

Macarons med karamel og æble6

Den opskrift jeg har brugt til at bage macarons med, er i øvrigt ny, og inspireret af kagebogen Bouchon af Thomas Keller. Det er en enormt lækker bog for folk med en sød tand som jeg selv. Jeg har revideret opskriften, fordi jeg synes, at makronerne bliver endnu mere blanke og fine med denne her fremgangsmetode… man skal vel optimere, hvor man kan?

Macarons med karamel og æble7

Ingredienser

Ca. 20 stk.

 

Vaniljeprikket æblemos

  • ½ vaniljestang
  • 1 tsk sukker
  • 200 g syrlige æbler i tern uden skræl
  • ½ dl vand

 

Karamelcreme

  • 100 g smør
  • 150 g brun farin
  • 200 g kondenseret mælk
  • 1 tsk havsalt

 

Macarons

  • 100 g hasselnødder
  • 100 g flormelis
  • 40 g + 45 g æggehvide
  • 115 g sukker
  • 75 g vand

 

Vaniljeprikket æblemos: Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland med sukkeret. Kom vaniljesukker, den tomme vaniljestang, æbletern og vand i en gryde. Lad det koge indtil æblerne er møre, og kan moses ved bare at røre rundt med en ske. Hæld mosen over i en skål, og sæt den på køl til æblemosen er helt kold.

 

Karamelcreme: Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad det koge indtil farinen er helt opløst. Det tager et par minutter. Lad karamellen køle helt af.

 

Macarons: Blend hasselnødderne fint. Sigt hasselnøddemel og flormelis i en skål, og rør 40 gram æggehvide i blandingen med en dejskraber. Sæt skålen til side.

 

Kom de resterende 45 gram æggehvide i en skål, og pisk ved middel hastighed indtil æggehviderne er hvide og luftige. Tilsæt en teske sukker og pisk videre ved lav hastighed. Kog imens sukker og vand op til 120 grader i en lille gryde. Hæld langsomt den varme sirup ned i æggehviderne, og pisk indtil marengsen er blevet blank og kølet af. Det tager lige et par minutter.

 

Vend trefjerdedele af marengsen i hasselnøddeblandingen. Nu gælder det om at finde frem til den rette konsistens. Dejen skal ligesom kunne flyde ud, så der ikke kommer toppe, når den bliver sprøjtet ud, men heller ikke være så flydende, at den løber. Tilsæt mere marengs efter behov.

 

Kom dejen i en sprøjtepose med rund tyl. Jeg har brugt en tyl på 1 cm. Sprøjt bunde ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i 3 minutter ved 150 grader varmluft, og derefter i 10 minutter ved 140 grader. Lad bundene køle af inden de fjernes fra bagepapiret.

Macarons med karamel og æble5

Opbygning: Sprøjt en ring af karamel på halvdelen af bundene, og kom lidt æblemos i midten. Læg kagerne sammen to og to. En, to, tre spis!

 

2 tanker om "Macarons med æble og karamel"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *