Pistacielagkage med citron

Pistacielagkage med citron4

Jeg elsker lagkage. Det er efterhånden ingen hemmelighed med alle de lagkager, der i tidens løb er dukket op her på siden. Men om muligt er min kæreste endnu gladere for lagkage end jeg er. Derfor har jeg heller ikke været i tvivl om, at hans fødselsdagskage skulle være en lagkage fuld af en række af hans yndlingsingredienser: Pistacienødder, citron og hvid chokolade!

 

Lagkagen består af en pistaciebund, et lag citronfromage og et lag pistaciecreme – og så har han selvfølgelig givet den 10 ud af 10. Sådan!

Pistacielagkage med citron5

Samlet har jeg brugt 400 gram usaltede pistacienødder uden hinde til at lave kagen. Hvis du ikke lige kan få fat på pistacienødder uden hinde, så kan du sagtens selv smutte nødderne, ligesom hvis det var mandler. Ved at fjerne hinderne fra nødderne får kagen et grønnere udtryk – Jeg ved godt, at det er noget detaljerytteri, men hvad fanden… jeg har aldrig givet mig ud for andet!

Pistacielagkage med citron1

Foruden groftblendede pistacienødder og hvid chokolade langs kanten, så har jeg pyntet kagen med små tutter af lemon curd, hvide chokoladetrekanter og guld støv.

Pistacielagkage med citron2

Ingredienser

10-12 stk.

 

Bund

 • 120 g usaltede pistacienødder
 • 3 æggehvider
 • 150 g sukker

 

Citronfromage

 • 2 blade husblas
 • ¾ dl citronsaft (ca. 2 citroner)
 • 1 citron, skallen
 • 75 g sukker
 • 1½ pasteuriserede æggeblommer
 • ¼ liter piskefløde

 

Pistaciecreme

 • 2 blade husblas
 • 200 g usaltede pistacienødder
 • 110 g flormelis
 • 250 g mascarpone
 • 1 citron, saften
 • Lidt salt
 • ¼ liter fløde

 

Desuden

 • 80 g groftblendede usaltede pistacienødder
 • 150 g hvid chokolade
 • En smule lemoncurd
 • Lidt guld støv

 

Bund: Blend pistacienødderne til groft mel. Pisk æggehviderne luftige, og tilsæt sukkeret lidt efter lidt. Fortsæt med at piske til blandingen bliver til en tyk marengs. Vend pistaciemelet i marengen. Spænd et stykke bagepapir ud langs bunden på en ca. 20 cm springform. Smør formen med en lille smule neutral olie, og fordel dejen i formen. Bag bunden i ca. 20 min ved 175 grader. Lad bunden køle helt af.

 

Citronfromage: Læg husblassen i koldt vand. Bring citronsaft, citronskal og sukker i kog i 2 minutter. Lad saften køle af i et par minutter. Tilsæt æggeblommer mens du pisker. Pisk blandingen til skum over svag varme – det tager ca. 5 minutter. Vrid husblassen for vand og rør den ud i skummet. Hæld citronskummet over i en skål og lad det køle af til stuetemperatur. Pisk fløden til skum. Vend flødeskum og citronskum sammen til det er ensartet.

 

Opbygning, step 1: Læg pistacienøddebunden på et kagefad drysset med lidt sukker. Sæt en kant rundt om bunden, som er en smule større i diamenter end bunden. Kom en strimmel plastik langs formens kant. Fordel citronfromagen over bunden. Sæt kagen på køl, mens du laver pistaciecremen.

 

Pistaciecreme: Læg husblassen i koldt vand. Rist pistacienødderne i 10 minutter ved 130 grader i ovnen. Kom nødderne og flormelis i en foodprocessor eller blender, og lad det køre i 8-10 minutter til pistacienødderne er kørt fuldstændig i smadder.

 

Kom pistacieblandingen over i en skål, og pisk den sammen med mascarpone. Smag til med citronsaft og lidt salt. Smelt husblassen over vandbad, og pisk den ud i cremen.

 

Pisk fløden til skum i en anden skål. Rør en god skefuld af flødeskummet ud i pistaciecremen med en dejskraber. Vend derefter resten af flødeskummet i cremen. Det er vigtigt at gøre det af to omgange for at undgå, at cremen skiller.

 

Opbygning, step 2: Fordel pistaciecremen oven på citronfromagen. Glat overfladen til, og sæt kagen tilbage på køl til den har sat sig – gerne natten over.

 

Opbygning, step 3: Fjern kanten omkring kagen og plastikken. Klip et nyt stykke plastik, som er ca. 1 cm lavere end selve kagen, og kom det omkring kagen. Drys groftblendede pistacienødder ud over kagen og ned langs kanten. Fjern plastikken igen.

 

Temperer den hvide chokolade. Smør chokoladen ud på et stykke bagepapir, der ligger oven på et skærebræt. Kom også et stykke bagepapir og et skærebræt oven på chokoladen. Sæt skærebrædderne i køleskabet til chokoladen er størknet. Skær chokoladen i firkanter, så de dækker kagen op til pistaciekanten begynder. Brug en varm kniv til at smelte igennem chokoladen. Pynt kagen med den hvide chokolade, samt små tutter lemon curd, chokoladetrekanter og guld støv.

 

Så er kagen endelig klar til at blive spist!

 

30 tanker om "Pistacielagkage med citron"

 1. Kære Anine
  Jeg vil prøve kagen i dag – en ser SÅ god ud! Jeg skal bare lige høre: Er vægten af pistacienødder med eller uden skal?

  • Kære Anja
   Jeg håber resultatet blev godt. Vægten er angivet i usaltede og uskallede pistacienødder. Jeg køber pistacienødder, som er meget grønne, sådan at jeg opnår den fine grønne farve. Jeg synes, at pistacienødder med skal (udover at være saltede) giver en brunlig farve, fordi de i virkeligheden er meget mere gul/brune end grønne.
   Mange hilsner
   Anine

 2. Kan du forklare det med plastikken i opbygning 1 på en anden måde? Er ikke helt sikker på jeg fanger den 🙂

  • Hej Karina
   Det kan du tro. Det går ud på, at kagen skal være nem at befri fra springformen igen, efter at den har stået på køl og sat sig.
   Når du har lagt bunden på et fad skal kanten af en springform sættes rundt om. For at undgå, at cremerne hænger fast i formen skal der en strimmel plastik hele vejen langs formens kant. Det kan være kageplastik eller plastik fra en plastiklomme, som du klipper i stykker. Plastikken skal kunne nå hele vejen rundt, og nå op til kanten på formen. Giver det mening?
   Mange hilsner
   Anine

  • Jeg har ikke selv prøvet at fryse kagen, men kan ikke se nogen grund til, at det ikke kan lade sig gøre.
   Jeg vil sagtens mene, at du kan gøre det uden problemer.
   Mange hilsner
   Anine

 3. Nu har jeg længe ville kaste mig ud i denne kage, den ser super god ud og hvor er den bare flot !!

  Er der mon et alternativ til husblassen som du kender til?

  • Mange tak, Burcin! Den smager virkelig også dejligt.
   Jeg har ikke selv prøvet at arbejde med andet end husblas, men jeg har flere gange hørt folk tale om noget vegetabilsk stivelse ved navn agar-agar. Det skulle også kunne gøre trikket 🙂
   Mage hilsner
   Anine

 4. Hej Anine! Først og fremmest vil jeg sige, at du har en skøn hjemmeside – tonsvis af lækre opskrifter og flotte billeder.
  Og hold nu fest, hvor ser den kage dog fantastisk ud – og er sikker på den smager ligeledes 🙂
  Den må jeg bestemt give mig i kast med en dag meget snart!

  • Tusind tak Simone! Det gør mig så glad at få af vide 🙂
   Den smager vildt dejligt – så giv dig endelig i kast.
   Mange hilsner
   Anine

 5. Det er sådan en smuk kage! Wow. Har tænkt på den længe. Den er så forårsfrisk at se på. Nu må det være tid til at kaste sig ud i det. Hvor længe kan den klare at stå på køl med pistacienødderne på uden at de bliver for “bløde”.

  • Mange tak Katja! Hvor er jeg glad for, at du har lyst til at kaste dig over at lave denne her lagkage.
   Jeg havde min kag stående i køleskabet gennem et døgns tid med pistacienødderne på, og det gjorde dem ikke spor “bløde”.

 6. Ej, hvor ser den lækker ud! Den MÅ jeg prøve at lave til min fødselsdag om en måned, det er lige mig med citron og pistacie, mums. Hvor køber du pistacienødder? Og kan du anbefale en (online?) shop med bageting?

  • Tusind tak Lisbeth! Hvor er det dejligt, at du har lyst til at kaste dig ud i den til din fødselsdag. Det tror jeg ikke du vil fortryde! Jeg køber pistacienødder hos min lokale grønthandler, så jeg må indrømme, at jeg ikke har den store erfaring med at ehandle nødder, men mon ikke du ret let kan finde et fint sted ved bare at lave en søgning på nettet.

  • Taaak Mari, jeg er også selv helt vild med snittet og ingredienserne 🙂 Jeg må lave mere med trioen af pistacie, citron og hvid chokolade – den kombi har jeg godt nok fået gode tilbagemeldinger på.

 7. Citron er min yndlingsingrediens nr. 1 i kager, citronfromage en af mine yndlingsdesserter. Pistacie er til gengæld min ældste søns nr. 1. Hvor ville jeg ønske, at jeg havde overskud til at kaste mig ud i sådan et projekt – det ser fantastisk ud!

  • Mange tak Nina. Hvor er det dejligt at høre, at lagkagen indeholder alt det I bedst kan lide. Jeg kan godt forstå, at du synes det virker, som en ordentlig mundfuld at give sig i kast med. Den er heller ikke helt nem. Som et plaster på såret lover jeg, at lave noget lækker med citron næste gang jeg har lækkerier med til kontoret 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *