Tærte med havtorn og chokolade

Tærte med chokolade og havtorn1

På mit arbejde skiftes vi til at sørge for kage til kontormøderne. I onsdags var det så min tur til at have kage med, og her må jeg bare sige, at det lægger et vis forventningens pres at have en kageblog. I hvert fald bildte jeg mig selv ind, at jeg ikke kunne slippe af sted med en klassenstime-agtig-kage eller at købe mig til kage. Derfor endte jeg med at bruge en del krudt på at lave lækre kager til mine kollegaer.

 

Jeg havde i alt tre slags kager med til dem; en æbletærte med hasselnøddemazarin, små tærter fyldt med chokoladeganache og hindbær på toppen, og så den kage, som det her indlæg egentlig handler om, en tærte med havtorn og chokoladeganache.

 

De vakte alle tre rigtig stor begejstring!

Tærte med chokolade og havtorn4

Et lille tip til at transportere tærter som denne, er at lade kagen blive i tærteformen, og komme den ned i en tætsluttende beholder med låg. Herved bliver hverken kanterne eller cremen ødelagt.

Tærte med chokolade og havtorn2

Ingredienser

Ca. 6-8 personer

 

Mørdej

  • ½ vaniljestang, kornene
  • 40 g flormelis
  • 60 g smør
  • ½ æg
  • 130 g hvedemel
  • Knivspids salt

 

Havtornecreme

  • 2 blade husblas
  • 100 g havtorn
  • 3 spsk vand
  • 1 vaniljestang, kornene
  • 40 g flormelis
  • 150 g mascarpone
  • 100 g cremefraiche, 18 pct.

 

Chokoladeganache

  • 200 g chokolade, 70 pct.
  • 2 dl fløde
  • 40 g honning
  • 25 g glukosesirup
  • Lidt havsalt
  • 25 g smør

 

Mørdej: Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt flormelis. Ælt smør, vanilje, flormelis, æg, hvedemel og salt til en blød, ensartet dej. Sæt mørdejen på køl i en halv times tid.

 

Rul mørdejen ud på et melet bord, og kom den over i en 20 cm tærteform med løs bund. Prik huller i tærtebunden med en gaffel, og kom et stykke stanniol over dejen. Fyld bunden med ris, bønner eller noget helt tredje, som kan holde bunden nede, mens den bliver bagt. Bag bunden i 20 minutter ved 175 grader. Lad bunden køle af.

 

Havtornecreme: Læg husblassen i en skål med koldt vand. Kom havtornene i en lille gryde med vand, og lad det koge op. Blend havtornene og sigt saften over i en skål.

 

Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland med flormelissen. Kom vaniljesukker, mascarpone og cremefraiche i en skål, og pisk cremen luftig. Tilsæt havtornesaften. Smelt husblassen over vandbad, og kom den ned i cremen under piskning. Hæld havtornecremen ned i den bagte, afkølede tærte. Sæt tærten på køl til den har sat sig, gerne til dagen efter.

 

Chokoladeganache: Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Bring fløde, honning, glukosesirup og salt i kog. Hæld langsomt den varme honningfløde ned til chokoladen under omrøring med en dejskraber. Rør til ganachen bliver helt blank. Tilsæt endelig smørret under omrøring. Dæk skålen til, og lad den stå på køkkenbordet indtil cremen har sat sig, gerne til dagen efter.

 

Sprøjt små tutter af chokoladeganache over hele tærten, og så er den ellers klar til at blive spist!

 

9 tanker om "Tærte med havtorn og chokolade"

  1. Nøj den tærte lyder lækker! Jeg blev også ret interesseret i æbletærten med hasselnøddemazarin, er det én du allerede har liggende på bloggen?

    God weekend
    Michelle

    • Mange tak Michelle. Æbletærten var lidt improviseret, men jeg lover at gentage succesen 🙂 Hvis du ikke helt har mod på at vente, så minder den meget om denne her kage: http://www.anine.dk/aebletaerte-med-et-strejf-af-jul/ Marcipancremen er erstattet af en hasselnøddecreme, hvor der i stedet for marcipan indgår hasselnødder, 30 gram sukker mere, ingen kardemomme og et ekstra halvt æg.
      Også rigtig god weekend til dig!
      Anine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *